Home
Paarden
N.S.H.S.
Galerie
Nieuws
Links
Contact
For Sale

Nederlandse Shire Horse Society

De Nederlandse Shire Horse Society is opgericht in 1993 door zo’n 15 mensen die zeer enthousiast waren geraakt over de Shire. Inmiddels telt de vereniging ruim 200 leden. Doelstelling van de vereniging is het promoten van het Shirepaard. Dit doet de Nederlandse Shire Horse Society door evenementen zoals de jaarlijkse Shire Show te organiseren, waar zo’n 50 Shires aan de hand, maar ook onder het zadel en aangespannen getoond worden aan een deskundige Engelse jury. Ook is de Nederlandse Shire Horse Society aanwezig bij  evenementen zoals Animal Event in de Beekse Bergen en de Farm & Country Fair in Aalten.

Behalve de Nationale Shire Show organiseren en het meedoen aan demonstraties op grotere evenementen doet de vereniging meer voor haar leden. Zo wordt er elk jaar een plaitcursus (het invlechten van een Shire) gegeven en een familiedag georganiseerd, waar men gezellig een buitenrit, aangespannen of onder het zadel, maakt met afsluitend een smakelijke barbecue.


Op de website geven zij hun leden ook de gelegenheid om particuliere advertenties te zetten en hun eigen foto’s in te sturen. Kijk voor meer informatie op www.nshs.nl.


  

De Shire is een van de oudste trekpaardenrassen van Engeland en staat bekend als het grootste paardenras ter wereld. Een stokmaat van soms ruim 1.95 m. en een gewicht van 1100 kilo is voor een forse hengst of ruin niet bijzonder.

De gras- en weidestreken van Midden-Engeland werden in het Engels "Shires" genoemd. Op deze plaatsen lieten de mensen uit de streek vaak deze paarden grazen. Om deze eenvoudige reden werd de naam "Shire" ook de naam voor een geliefd paard.

De Nederlandse Shire Horse Society is geen Stamboek, maar een vereniging voor liefhebbers van de Shire. Zij werkt nauw samen met de Engelse Shire Horse Society.

De Shire is gefokt voor dagelijkse zware arbeid op het land. Door de mechanisatie in de landbouw is de Shire bijna uitgestorven, maar een groep enthousiastelingen heeft het ras kunnen behouden. Zijn populariteit heeft hij te danken aan zijn lichaamskracht, die hem al in de Middeleeuwen in staat stelde om de ridders in hun zware harnassen te dragen. Later waren ze bekend als brouwerspaard, gespannen voor de monumentale bierbrouwerwagens. Maar ook in de Showring trekt de Shire veel aandacht. Het is een ras dat zuiver fokt, en dat zeer prettig is om mee te werken, want zijn kracht, al moet het nog maar zelden, is overal welkom: hij is immers in staat 5 ton te trekken.